Online előjegyzés Online eredmények

Radiológiai és Orvosi Képalkotó Laboratórium

Az orvosi képalkotás új tudományos szakterület, mely több tudományág felhasználásával tanulmányozza a szervek és szövetek képalkotásának, feldolgozásának, tanulmányozásának és tárolásának különböző technikáit a betegségek diagnosztizálása érdekében.

A radiológiai anatómia területe a többsejtű organizmusok X sugarak általi tanulmányozása. Az orvostudomány területén széleskörben elterjedt a radiológiai módszerek használata, hisz a különböző szövetek és szervek átláthatósága egyenlőtlen az X sugarak hatására.

A röntgen, speciális fényképészeti filmre való rögzítése egy testnek, melyet X vagy gamma sugarakkal érnek el. A röntgen által vizsgálni lehet azokat a tárgyakat is, melyeken a fény nem hatol át, hisz a sugárzás képes ezeken is áthatolva láthatóvá tenni őket.

A röntgenfelvétel készítéséhez a sugárzás forrása a test egyik felén, a film a test másik felén van elhelyezve. A testen áthaladó sugarakat egyenlőtlenűl csökkentik a test különböző részei (azok sűrűségétől és vastagságától függően), így a felvételen a nem homogén részek kontrasztjuk által különböznek.

Az orvosi képalkotó technikák rég az orvos diagnosztizáló eszközeihez tartoznak. A hagyományos röntgenfelvételtől egészen a strukturális és funkcionális vizsgálatokig, az orvosi képalkotás a modern orvosi gyakorlat középpontjában áll.

A leggyakrabban használt orvosi képalkotási technika ma is a röntgen. Más rendelkezésre álló technológiák az ultrahangos ecográfia (ultrasonográfia), szcintigráfia (szcintillációs kamera, más néven gamma-kamera), computer-tomográf (CT) és a mágneses rezonancia (MR).

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Radiológiai és Orvosi Képalkotó Laboratóriuma modern orvosi képalkotó berendendezésekkel van felszerelve, melyek segítségével a diagnózis gyorsabb és pontosabb lehet.

A laboratóriumban dolgozó orvosok:

  • dr. Roşu Mátyás - radiológiai osztályvezető főorvos
  • dr. Delne Livia - radiológiai főorvos
  • dr. Ádám Csilla - radiológiai szakorvos
  • dr. Ráduly-Iszlai Margit - radiológia szakorvos

Munkájukban 7 radiológiai orvosi asszisztens, és 1 általános asszisztens segíti őket.

Az osztály személyzete.

Couldn't make connection 2.