Online előjegyzés Online eredmények

Jo tudni A kullancscsipesrol

A felmelegedett időjárás következtében 28 személy jelentkezett kullancscsípéssel a kórház sürgősségi osztályán, csak ebben a hónapban 13 ilyen esetünk volt. Alig 2 éves volt a legfiatalabb betegünk, akiből kullancsot kellett eltávolítani❗️

A kullancsok élősködők, amelyek Borrelia baktériumokat hordozhatnak, és olyan súlyos betegségeket terjeszthetnek, mint a Lyme-kór, agyhártyagyulladás vagy a visszatérő láz. A világon több száz kullancsfaj létezik, Romániában 30-at azonosítottak, de csak néhányuk terjeszt az emberre veszélyes betegséget. A kullancsok a fűvel borított és magas páratartamú területeken (erdők, parkok, rétek, bokrok) találhatók. A fertőzések az emberekben szezonálisan, általában április és november között fordulnak elő, és bár nem minden kullancs fertőzött, az utóbbi években még Kovászna megyében is elfordulták súlyosabb esetek.

𝐈́𝐠𝐲 𝐥𝐞𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐞́𝐝𝐞𝐤𝐞𝐳𝐧𝐢 𝐚 𝐤𝐮𝐥𝐥𝐚𝐧𝐜𝐬𝐜𝐬𝐢́𝐩𝐞́𝐬 𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧:

✅ Kerülje a magas fűvel borított területeket, használjon védőspray-t, viseljen hosszú ujjú, világos nadrágot és felsőt.
✅ Minden természetben tett kirándulás után ellenőrizze magán és háziállatán a kullancscsípés jeleit.
✅ Ha kullancsot talál a testén, óvatosan távolítsa el a bőrből egy vékony, ferde csipesszel. A csipeszt rögzítse a lehető legközelebb a csípés helyéhez, lassan, egyenletesen húzza ki anélkül, hogy a kullancs testét megcsavarná vagy összenyomná, ezzel megakadályozva, hogy váladékát a sebbe engedje. Ezután alaposan fertőtlenítse a területet, és alkalmazzon fertőtlenítő oldatot.
❗ Ha a kullancs mélyen beágyazódott a bőrbe, forduljon bizalommal a sürgősségi osztályhoz, szakorvosi ellátásra! ℹ️ Ne használjon hőt vagy különböző anyagokat a kullancs semlegesítésére, mivel az mélyebbre fúródhat a bőrbe, és több nyálat ereszthet, vagy a gyomortartalmát a sebbe ürítheti, növelve a fertőzés kockázatát. A kullancs eltávolítása után célszerű orvoshoz fordulni, aki meg tudja állapítani, hogy szükséges-e antibiotikumos kezelés.
Couldn't make connection 2.