Bine de stiut Despre muscatura de capusa
Aproape 70 de persoane s-au prezentat în ultimele săptămâni la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe cu mușcături de căpușă. Sunt lucruri care pot fi prevenite, de aceea azi vă oferim câteva sfaturi utile pentru a vă ajuta să vă feriți de asemenea probleme:✅ Evitați zonele cu iarbă înaltă, iar dacă ieșiți la grătar/iarbă verde protejați-vă utilizând spray-uri repelente și purtând pantaloni și bluze cu mâneci lungi, deschise la culoare.
✅ După fiecare ieșire în natură, verificați dacă atât voi cât și animalele voastre de companie prezintă semne de mușcătură de căpușă;
✅ Dacă descoperiți că ați fost mușcați, extrageți căpușa din piele cu grijă, cu ajutorul unei pensete, fără a-i strivi corpul, evitând astfel ca aceasta să-și elibereze secrețiile în interiorul corpului vostru. Ulterior, dezinfectați bine zona.
❗ În cazul în care căpușa este adânc înfiptă în piele prezentați-vă cu încredere la Urgență pentru îngrijiri de specialitate!
ℹ️ Căpușele sunt paraziți externi care pot purta bacteria Borrelia, transmițând boli grave precum Lyme, encefalita de căpușe, sau febra recurentă, care afectează sistemul nervos, sau provoacă, printre altele, inflamații ale articulațiilor.
Deși nu toate căpușele sunt infectate, în ultimii ani au existat tot mai des cazuri, inclusiv în județul Covasna.