Programari online Rezultate analize online

Siteul se află sub mentență. Ne cerem scuze pentru orice inconveniente create.
Dorim să vă asigurăm, că pagina este în continuare funcțională, respectiv și modulul de programări.

Bine de stiut Despre muscatura de capusa

Bine de stiut Despre muscatura de capusa

De la debutul sezonului cald, 28 de persoane s-au prezentat la spitalul nostru după ce au fost mușcate de căpușe, dintre care 13 numai în această lună. Cel mai tânăr pacient ajuns în grija angajaților noștri avea doar 2 ani ❗️

Căpușele sunt paraziți externi care pot purta bacteria Borrelia, transmițând boli grave precum Lyme, encefalita de căpușe, sau febra recurentă. În lume există sute de specii de căpușe, iar în România au fost identificate 30, însă doar câteva transmit boli oamenilor. Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, de regulă în perioada aprilie – noiembrie, și deși nu toate căpușele sunt infectate, în ultimii ani au existat cazuri inclusiv în județul Covasna.

𝐈𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮𝐦 𝐯𝐚̆ 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐬̦𝐜𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐩𝐮𝐬̦𝐚̆:

✅ Dacă ieșiți la grătar/iarbă verde, protejați-vă utilizând spray-uri repelente și purtând pantaloni și bluze cu mâneci lungi, deschise la culoare.
✅ După fiecare ieșire în natură, verificați dacă atât voi cât și animalele voastre de companie prezintă semne de mușcătură de căpușă.
✅ Dacă descoperiți că ați fost mușcați, extrageți căpușa din piele cu grijă, cu ajutorul unei pensete cu vârf subţire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de înțepătură, se trage lent, uniform și cât mai drept, fără a învârti sau strivi corpul căpușei, evitând astfel ca aceasta să-și elibereze secrețiile în rană. Ulterior, dezinfectați bine zona și aplicați o soluție antiseptică.
❗ În cazul în care căpușa este adânc înfiptă în piele prezentați-vă cu încredere la Urgență pentru îngrijiri de specialitate! ℹ️ Nu folosiți căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa, deoarece aceasta se poate adânci în piele și poate elibera o cantitate mai mare de salivă, sau își poate vărsa conținutul stomacal în rană, crescând riscul de infecție. După extragerea căpușei, este recomandat să apelați la sfatul medicului, care poate aprecia dacă este necesar tratamentul cu antibiotice.
Couldn't make connection 2.