Premier a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban

Intézményünk vezetősége örömmel értesíti Önöket, hogy 2015. március 17-én, kedden megtörtént a kórház és a térség (a két székely megye) történetének első szervfelajánlása, illetve a szervek műtéti úton történő begyűjtése. Utóbbi, körülményes, mintegy hat órát igénybe vevő beavatkozásokat Dr. Radu Zamfir sebész főorvos, illetve Dr. Andrei Nica ortopéd főorvos, a fővárosi Fundeni Intézet szakemberei végezték. A beavatkozás során a donor máját, valamint csontmintákat és ínszalagot sikerült átültetésre alkalmasan elkülöníteni. 


Kiemelnénk ugyanakkor, hogy a kórház Anesztézia és Intenzív Terápia, Sebészet, illetve Ortopédia Osztályának, valamint a Műtők munkaközössége dicséretes hozzáállásával megteremtette a beavatkozás sikeréhez elengedhetetlen feltételeket. A siker az említett osztályok dolgozói által felmutatott példaértékű csapatmunkának is köszönhető. Intézményünk egyébként 2013 októberében csatlakozott az országos szervfelajánlási, szervátültetési programhoz, több személy jelezte nyilatkozatban belegyezését, hogy elhalálozása esetén szervei felhasználhatók - nyilatkozta András-Nagy Róbert menedzser.
A szervek felajánlására azt követően kerülhetett sor, hogy a 76 éves páciens súlyos agyvérzést szenvedett, majd minden szakember egyetértett az agyhalál állapotának beállásával. A kórház történetében először a hozzátartozók beleegyeztek a szervek begyűjtésébe átültetés érdekében, gesztus amelyért az intézmény vezetősége őszinte köszönetét fejezi ki. 


Mint ismeretes a donorok száma, mind országos, mind térségi szinten igen alacsony a szervátültetést igénylő szenvedők számához képest, akik élete esetenként egy ilyen beavatkozáson múlik. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban elvégzett beavatkozás révén több páciensnek sikerült visszaadni az élethez való reményt, a beavatkozás összetettségét pedig jól tükrözi Dr. Radu Zamfir 2010-ben elhangzott kijelentése: "a nagy és összetett műtétek olyanok, mint amikor az ember úszógumi nélkül vág neki a mélyvíznek".

Couldn't make connection 2.